SMRKCI 2

natisni PDF

Share

smrkci2V nadaljevanju uspešnice Smrkci, mešanice animiranega in igranega filma, zlobni čarovnik Gargamel ustvari nagajivi, Smrkcem podobni bitji z imenom Žlehtka. Z njuno pomočjo upa, da bo zbral vsemogočno, čarobno esenco Smrkcev.

A ko odkrije, da mu samo pravi Smrkec lahko da tisto, kar hoče, in ko odkrije, da samo skrivni urok, ki ga zmore Smrketa, lahko Žlehtka spremeni v prava Smrkca, Gargamel ugrabi Smrketo in jo pripelje v Pariz, kjer si je pridobil milijone oboževalcev kot največji čarodej na svetu. Da bi rešili Smrketo, morajo Ata Smrk, Klada, Zmrda in Puhlica ponovno združiti moči s človeškima prijateljema Patrickom in Grace Winslow. Bo Smrketa, ki se je vedno počutila drugačno od ostalih Smrkcev, našla novo vez z Žlehtkoma Brdavsom in Viki – ali jo bodo Smrkci prepričali, da je njihova ljubezen do nje prave, se pravi modre barve?

V uspešnici iz leta 2011 so najbolj priljubljeni tri jabolka veliki junaki na svetu dokazali, da petdeset let uspešnosti v vseh medijih ni bilo naključno. Od prve objave v belgijskem stripu leta 1958 so Peyovi Smrkci zabavali otroke in odrasle po vsem svetu. Oživeli so v stripih, knjigah, serijah, filmih, videoigrah, predstavah v živo, figuricah (prodali so jih prek 300 milijonov), končno pa so pred dvema letoma zavladali še pri blagajnah kinodvoran po svetu. Film je bil resnično svetovni fenomen, saj je prislužil več kot 560 milijonov dolarjev. “Bodisi da živite v Braziliji, na Kitajskem ali v Rusiji, ali v Parizu, ali v Belgiji, ali v New Yorku, naj si bodo los Pitufos, Puffi, les Schtroumpfs… vsi imajo radi Smrkce,” pravi producent Jordan Kerner.  “S Smrkci in zdaj s Smrkci 2 smo skušali ustvariti film, ki bo presegel geografske meje, kar je povsem primerno, saj se tematike Smrkcev dotaknejo vseh kultur. Ti liki živijo v otroštvih ljudi. Spominjajo se jih in jih nosijo v srcih generacije, ki so jih brale in gledale. Zato smo bili prepričani, da je naša dolžnost, da like, ki jih občinstvo pozna in jih ima rado, prenesemo v sodobnost, s čustvenega in komičnega vidika. S Peyovo hčerko in koproducentko filma Veronique Culliford sva tesno sodelovala pri nastajanju zgodb – veliko srečo imam, da spet sodelujeva pri drugem delu, ker imam rad te like, rad gledam, kako se razvijajo in se spreminjajo in si obupano želim vedeti, kaj se bo zgodilo z njimi po koncu filma. Le kako ne bi hoteli vedeti, kaj se je zgodilo njim in Gargamelu – likom, ki so jih oživili scenaristi in Raja?”

V prvem delu so naši prikupni modri prijateljčki zagrizli v Veliko jabolko, v drugem delu pa zdaj že izkušene svetovljane dogodivščina ponese iz New Yorka v Mesto luči – v Pariz. »Zame kot režiserja je bilo najbolj vznemirljivo, da smo se podali na pustolovščino po Parizu,« pravi Raja Gosnell. »Snemali smo na krajih, na katerih, vsaj kolikor je meni znano, do zdaj ni snemal še nihče. Med ljubeznijo do Smrkcev ter dogovori, ki so jih producenti uspeli izposlovati s pariškimi oblastmi, smo prišli do krajev, v katerih si nisem mislim, da bomo lahko snemali. Le kaj si režiser sploh lahko želi lepšega? «

Na začetku filma je Smrketa še v domači vasi, obkrožena z bratci in Atom, a se še vedno počuti nekako osamljeno. Ne nazadnje se še ni povsem sprijaznila s svojim izvorom. Kot vsi vemo, je Smrketo ustvaril Gargamel kot del enega njegovih zlobnih načrtov – a Ata jo je z ljubeznijo in čarobnim urokom spremenil v pravega modrega Smrkca. Tega je že davno, a vseeno ne ve čisto natančno, kaj naj si misli o tem. “Začne si zastavljati določena vprašanja: Od kod prihaja? Ali spada k Smrkcem?” razlaga Katy Perry, ki Smrketi posoja glas v originalu. “Na nek način postaja najstnica in zastavlja podobna vprašanja, kot smo si jih vsi, ko smo odraščali. Resnično si prizadeva ugotoviti ali je pravi Smrkec. Ustvaril jo je Gargamel, v njej je nekaj navihanega, kar je bilo dolgo pritajeno. A ne gre za to, od kod si ali kdo te je ustvaril, ampak za to, kdo se odločiš biti, in kam hočeš, da te pelje življenje.” “Na nek način meni, da je Gargamel botroval njenemu rojstvu, da je na ta način njen oče, medtem ko je Ata moški, ki jo je vzgojil in ji nudil dom. Od tod se torej poraja vprašanje: Je oče tisti, ki te je ustvaril, ali tisti, ki te je imel rad?” pravi Raja Gosnell.

Vprašanje postane ključno, ko Gargamel kuje nov zlobni načrt, da bi ujel Smrkce. “Gargamel je v bistvu ustvaril Smrketina brata in sestro, Žlehtka Brdavsa in Viki” razloži Kerner. “Sta taka kot Smrketa, ustvarjena iz kosa gline. Gargamel ju skuša spremeniti v prava modra Smrkca, ampak samo zato, ker bi potem lahko zajel njihovo esenco – v bistvu, če bi našel čarobni urok, ki je Smrketo spremenil v pravo modro, potem bi lahko naredil na stotine Smrkcev in iz njih iztisnil esenco ter tako postal najmogočnejši čarovnik, kar ji je kdaj videl svet.”

Gargamel se lahko dokoplje do tega uroka le, če smrko-grabi Smrketo in jo odpeljal v Pariz. “Če ne bi bilo zlikovca, junakov sploh ne bi potrebovali,” pravi Gosnell.  “In ni ga boljšega zlikovca kot je Gargamel! Je podel, ampak norčav.  Sposoben je temačnih dejanj, ampak preprosto veste, da jih bo zamočil. Tako zabavno ga je gledati, kako kuje.. in načrtuje.. in zamoči. Prav neverjetno, ampak včasih prav navijam za Gargamela – tako zagnan in strasten je pri vsem, kar počne, in zabavno je gledati, ko mu gredo stvari po zlu.”

Nalogo ugrabiti Smrketo naloži Brdavsu in Viki – ker nista prava modra Smrkca, Brdavs in Viki sploh nista Smrkca. V bistvu sta zelo poredna, zato ju Gargamel poimenuje Žlehtka. In ni je stvari, ki je Žlehtka, kot je Viki, ne bi storila raje, kot ugrabila svojo “sestro” Smrketo. “Viki v resnici ni slaba – samo zapeljana,” pravi Gosnell.  “Gargamel je edini starš, ki ga je kadarkoli poznala, zato je seveda vse, kar se je od njega naučila, vse prej kot dobro. Odločena je manipulirati s Smrketo, rada bi jo ukanila, da bi se spoprijateljila z Žlehtkoma, da bi se počutila, kot bi bila del družine. A spotoma se zgodi zabavna stvar in Vikijin načrt ima nepričakovane posledice.”

Ko vas doseže novica, da so Smrketo ugrabili, Ata ne okleva in oblikuje načrt za njeno vrnitev s pomočjo Smrkcev, ki bodo najbolje kos njegovi nalogi: to so Glavca, Hrabri in Bistri. A ker se seveda zgodi nekaj nevšečnosti, Atu preostane načrt B – se pravi Puhlica, Zmrda in Klada. Kot pravi pasivno-agresivni Smrkec: “Prepričan sem, da bodo narcizem, neumnost in pesimizem ravno tako prišli prav. Vso srečo.” Ampak nič zato. Ata ima še enega asa v rokavu. Še enkrat pokliče na pomoč stara prijatelja, Patricka in Grace Winslow, ki ju igrata Neil Patrick Harris in Jayma Mays. Na reševalni misiji se jima pridrži še Patrickov oče Victor Doyle, ki ga igra Brendan Gleeson.

“V prvem delu je Neilov lik skrbelo, ali bo kos očetovstvu – hotel je postati dober oče, kar ga je malce spravljalo ob živce,” izpostavi Kerner. “V tem filmu spoznamo Patrickovega očima in izkaže se, da se Patrick sooča s podobnimi vprašanji kot tarejo Smrketo glede tega, kateri oče je pravi, tisti, ki te spočne, ali tisti, ki skrbi zate. Patrick se z očimom ni nikoli dobro razumel, a sčasoma spozna, da je družina tisto, kar si izbereš. Veseli smo, da smo lahko posneli resnično lep družinski film. Mislim pa tudi, da je v tem filmu veliko več smeha in čustev.”

O IGRALCIH

NEIL PATRICK HARRIS (Patrick) nastopa v seriji Kako sem spoznal vajino mamo. Gostoval je tudi v seriji Glee. Zaslovel je s serijo Doogie Howser, med njegovimi televizijskimi projekti pa so še Ivana Orleanska, Sezamova ulica, Številke, Zakon in red: zločinski naklep, Angel za mojo mizo, Stark Raving Mad, The Man in the Attic, Cold Sassy Tree, My Antonia, The Wedding Dress, The Christmas Blessing, Ed, Will & Grace.
Njegov filmski prvenec je bil Clara’s Heart, posnel pa je še filme Smrkci, Vesoljski bojevniki,  American Reunion, A Very Harold & Kumar 3D Christmas, Beastly, The Best and the Brightest, Harold & Kumar Escape from Guantanamo Bay, Harold & Kumar Go to White Castle, Undercover Brother, The Next Best Thing, The Proposition ter posodil glas likom iz filmov Mačke in psi: Maščevanje gospe Muce, Oblačno z mesnimi kroglicami, Adventure Time, The Penguins of Madagascar, Spider-Man: Shattered Dimensions, Batman: Under the Red Hood, Yes, Virginia, Robot Chicken, Batman: The Brave and the Bold, Family Guy, Eat Lead: The Return of Matt Hazard, Justice League: The New Frontier, Justice League, Capitol Critters. Zelo uspešen je tudi v gledališču.

JAYMA MAYS (Grace) nastopa v seriji Glee. Posnela je filme Paul Blart: Mall Cop, Rdeče oko, Zastave naših očetov,  Velik film. Med njenimi televizijskimi projekti so Grda račka, Kako sem spoznal vajino mamo, Heroji, Pushing Daisies, The League.

HANK AZARIA (Gargamel): njegovi filmski projekti so Vesele nogice 1 in 2, Ljubezen in druge droge, Noč v muzeju 2, Ptičja kletka, Kviz, Leto 1, Godzilla,  Velika pričakovanja, In prišla je Polly, Med dvema ognjema, Zvezdniki, Vročina, Čedno dekle, Nekoč in zdaj, Ameriška ljubljenca, Cradle Will Rock, Shattered Glass, Grosse Pointe Blank.
 Nastopal je tudi v seriji Huff in v televizijskih filmih Torki z Morriejem, Uprising in Fail Safe. Že več kot 20 let sodeluje pri Simpsonovih.
 
O REŽISERJU

RAJA GOSNELL: kariero je začel pri Robertu Altmanu, njegov prvi samostojni filmski projekt pa je bil montaža filma The Silence. Montiral je še filme Najstniški volkodlak 2, Čedno dekle, Očka v krilu, Devet mesecev, Sam doma 1 in 2,, Rookie of the Year, Adventures in Babysitting, Heartbreak Hotel, Only The Lonely.
Režiral je filme Sam doma 3, Prvi poljub, Hiša debele mame, Scooby-Doo, Scooby-Doo 2, Moji, tvoji, najini, Čivava z Beverly Hillsa, Smrkci.

SINHRONIZIRANO V SLOVENŠČINO
TUDI V 3D

Liki:                              Slovenski glasovi:
Ata Smrk                      Janez Hočevar – Rifle

Smrketa                       Kataya Ajster
Glavca                         Jure Mastnak
Klada                           Aljaž Jovanovič
Zmrda                         Vlado Vlaškalič
Brdavs                         Jure Lajovic
Viki                              Lija Pečnikar
Gargamel                     Jernej Kuntner
Patrick Winslow             Klemen Slakonja
Grace    Winslow            Tjaša Železnik
Henri                            Srečko Kermavner
Viktor                           Sandi Pavlin
Pripovedovalec              Jure Longyka
…                            …

Studio sinhronizacija                Studio Ritem
Prevod                                    Vesna Žagar
Režija                                     Jernej  Kuntner

Originalni igralci in glasovi: Neil Patrick Harris, Jayma Mays, Katy Perry, Hank Azaria, Brendan Gleeson, Christina Ricci, JB Smoove

Režija: Raja Gosnell.
Producent: Jordan Kerner
po likih in delih Peya
Zgodba: David Stem & David N. Weiss & Jay Scherick & David Ronn
Scenarij: J. David Stem & David N. Weiss in Jay Scherick & David Ronn in Karey Kirkpatrick
Izvršni producenti: Ezra Swerdlow, Ben Haber in Paul Neesan
Kamera: Phil Méheux, BSC. 
Scenografija: Bill Boes
Montaža: Sabrina Plisco, A.C.E. 
Posebni vizualni učinki: Sony Pictures Imageworks Inc. 
Nadzornik vizualnih učinkov: Richard R. Hoover
Kostumi: Rita Ryack in Véronique Marchessault
Glasba: Heitor Pereira

V KINU OD 1. AVGUSTA TUDI V 3D

OBJAVLJEN JE PRVI NAPOVEDNIK FILMSKEGA SPEKTAKLA NEVERJETNI SPIDER-MAN 2!

DF-87424_r

PRIDRUŽI SE NAM


   

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki služijo boljšemu delovanju spletne strani ter omogočajo deljenje vsebin na družabnih omrežjih in merjenje obiska strani. V kolikor se s tem ne strinjate, stran morda ne bo delovala tako kot bi želeli. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov. Kaj so piškotki? preberite tukaj.

Za nadaljevanje uporabe spletne strani kliknite - Strinjam se -.

EU Cookie