Film Adria blues režiserja in scenarista Miroslava Mandića že na sporedu kinematografov

natisni PDF

Share

ADRIABLUES27. avgusta je občinstvo v polni dvorani Grand Hotela Union z dolgotrajnim aplavzom nagradilo in na pot po slovenskih kinematografih pospremilo film Adria blues režiserja in scenarista Miroslava Mandića. Duhovita zgodba o ugasnjeni zvezdi Novega vala zdaj svojo pot nadaljuje na rednem sporedu, v Cankarjevem domu Ljubljana in v vseh večjih slovenskih kinematografih.

Torta_za_uspeen_start

Slovenska premiera filma Adria blues se je zaradi slabe vremenske napovedi z Ljubljanskega gradu preselila v dvorano Grand Hotela Union. Občinstvo, med katerimi je bilo videti veliko znanih imen slovenske družabne scene, je izjemno toplo sprejelo duhovito zgodbo o nekdanji zvezdi pronicljivega, poetičnega in veselo angažiranega Novega vala ter o generaciji ljudi v tranziciji, ki med reševanjem rokerjevega konflikta s stvarnostjo spoznavajo svoje lastne napake.

Po projekciji se je občinstvu poklonila celotna ekipa ustvarjalcev, ki so bili deležni dolgotrajnega aplavza, še posebej pa glavna igralca Senad Bašić in Mojca Funkl, producent Frenk Celarc ter režiser in scenarist Miroslav Mandić. Mandić se je v kratkem in čustveno nabitem govoru zahvalil tako občinstvu za topel sprejem filma, kot tudi ekipi, ki mu je pomagala realizirati avtorsko vizijo.

Dolgo pričakovani celovečerni film Miroslava Mandića, režiserja in soustvarjalca kultne nadaljevanke Top lista nadrealista in večkrat nagrajenih filmov Život radnika in Brak radnika, je zgodba o

Toniju Riffu, rok zvezdi iz 80-ih let, ki je med vojno prišel v Slovenijo, se poročil s svojo takratno oboževalko Sonjo in se že dve desetletji ne premakne z mrtve točke. Preživlja ga žena, ki dela na vroči liniji, medtem ko Toni cele dneve igra tetris. Eden njenih stalnih telefonskih strank, hotelir Maks, se ponudi, da organizira nastop njenega moža v svojem hotelu na slovenski obali. Sonja prepriča Tonija, da se za konec tedna odpeljeta na obalo, a mu koncerta ne omeni. Ko prideta pred hotel Adria, ki je polepljen s plakati za koncert, Toni dojame, da ga je žena pripeljala tja pod pretvezo. Zapre se v sobo in se ne odziva na Sonjine prošnje, ki v tem koncertu vidi edini izhod iz njegove apatije.

Slovensko-hrvaško-BiH koprodukcijo so realizirale produkcijske hiše Gustav Film, Filmostovje in Senca Studio, podprli pa so ga Slovenski filmski center, Viba film, RTV Slovenija, Propeler Film (Hr) in SCCA/PRO.BA (BiH).

Glavni vlogi v filmu igrata priznani bosanski igralec Senad Bašić (Kod amidže Idriza, Gori vatra, Savršeni krug), ki je igral v več kot 30 celovečernih filmih, ter Mojca Funkl, večkrat nagrajena igralka MGL, za katero je to prva glavna vloga v celovečernem filmu. Igralsko zasedbo tvorijo še Peter Musevski, Gregor Zorc, Iva Babič, Branko Završan, Lotos Šparovec, Nataša Tič Ralijan, Jernej Čampelj ter Inti Šraj. Prvič na filmu nastopa Maja Taraniš, pomembno vlogo pa ima hrvaški igralec Franjo Dijak. V filmu nastopa tudi ljubljanska skupina Leaf Fat s pevko Valentino Plaskan.

Direktor fotografije je Jure Černec, montažer Stanko Kostanjevec, scenograf Matjaž Pavlovec, kostumograf Emil Cerar, skladatelj Aldo Kumar, oblikovalec zvoka Samir Fočo, oblikovalka maske pa Alenka Nahtigal. Producenti filma so Frenk Celarc (Gustav Film), Miroslav Mandić (Filmostovje) in Ida Weiss (Senca Studio), koproducenti Boris T. Matić (Propeler film) in Amra Bakšić Čamo (SCCA/PRO.BA).

Miroslav Mandić, rojen v Sarajevu v Bosni in Hercegovini, je diplomiral na Columbia University Film School v New Yorku. Napisal je scenarije in režiral več celovečernih in dokumentarnih filmov ter tv oddaj, ki so osvajali tako nagrade na filmskih festivalih kot tudi srca publike v preteklih desetletjih (Top lista nadrealista 2, Ljubimca na meji, Život radnika, Searching for Johnny...). Od leta 2005 živi in ustvarja v Ljubljani, kjer je izredni profesor na AGRFT.

Dodatne informacije:

Almir Flisar, 041 605 506,

almir.flisar@gmail.com

www.adriablues.com

producent_Frenk_Celarc_glavna_igralca_Senad_Bai_in_Mojca_Funkl_reiser_in_scenarist_Miroslav_Mandi

OBJAVLJEN JE PRVI NAPOVEDNIK FILMSKEGA SPEKTAKLA NEVERJETNI SPIDER-MAN 2!

DF-87424_r

PRIDRUŽI SE NAM


   

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki služijo boljšemu delovanju spletne strani ter omogočajo deljenje vsebin na družabnih omrežjih in merjenje obiska strani. V kolikor se s tem ne strinjate, stran morda ne bo delovala tako kot bi želeli. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov. Kaj so piškotki? preberite tukaj.

Za nadaljevanje uporabe spletne strani kliknite - Strinjam se -.

EU Cookie