Ameriške prevare

natisni PDF

Share

Dogajanje izmišljenega filma je postavljeno v zapeljivi svet enega najbolj izjemnih škandalov sedemdesetih. Ameriške prevare pripovedujejo zgodbo o  sijajnem prevarantu Irvingu Rosenfeldu (Christian Bale), ki je s prav tako pretkano in zapeljivo partnerko Sydney Prosser (Amy Adams) prisiljen sodelovati z divjim agentom  FBI Richiejem DiMasom (Bradley Cooper).DiMaso ju potisne v svet vplivnežev in mafijcev Jerseyja, ki je hkrati nevaren in očarljiv. Jeremy Renner je Carmine Polito, strastni, nepredvidljivi politik, ujet med prevarantoma in zveznimi agenti. Irvingova neuravnovešena žena Rosalyn (Jennifer Lawrence) morda lahko z eno potezo povzroči, da se bo ves ta svet sesul. Tako kot prejšnja filma Davida O. Russella tudi Ameriške prevare kljubujejo žanru in pripovedujejo zgodbo o ljubezni, preporodu in preživetju,

O FILMU

Ameriške prevare so tretji del evolucijske trilogije filmskega ustvarjalca Davida Russella. Prvi je bil Boksar, drugi Po dežju posije sonce, zdaj pa se na večjem platnu kot kadarkoli odvijejo Ameriške prevare. Russell se osredotoča na like, ki skušajo spremeniti svoja življenja s procesom preporoda.  "To so filmi o ljudeh, katerih življenja se niso odvila po nameravani poti," razloži.  “Po svoje so izjemno ljubki, hkrati pa srce parajoči. Skozi ves film, ne samo v tretjem dejanju, se sprašujejo in soočajo s tem, kdo sploh so in kako bodo ponovno našli način, da bodo spet ljubili. Tem likom se njihove predstave o sebi razdrobijo na koščke, in se ne sprašujejo samo, kaj jim je storiti, ampak tudi, kako jim bo ponovno mar za življenje. Pomembno mi je, da so to strastni ljudje, ki ljubijo oziroma so na poseben način ljubili življenje. To mi je enako pomembno kot to, kako se bodo prebili na drugo stran, skromni, z ljubeznijo, ki ostane nedotaknjena oziroma prerojena. Ne gre za kliše, če je, kot pravi Irving, živeta od peta navzgor."
V središču Ameriških prevar je mogočna ljubezenska zgodba med
Irvingom Rosenfeldom in Sydney Prosser, ki sta sorodni duši in poslovna partnerja. “Njuna ljubezenska zveza jima daje posebno moč, ki jo lahko prepozna vsak, ki je bil kdaj zaljubljen," pravi Russell. "Ko si zaljubljen, imaš občutek, da si postal več kot le vsota vseh delov - dogaja se ti nekaj božanskega.  Zame prvi del filma prikazuje, kako sta se zaljubila, kako sta se potrudila, da sta drug drugemu dajala občutek, kako posebna sta, kako imata rada svoji življenju - očaranost je bila vse. Zaljubimo se v njuno strast do življenja. Potem na njuna vrata potrkajo težave, Da bi preživela, bosta morala skozi preporod. In ko bosta to storila - kaj se bo zgodilo z njuno ljubeznijo?"
Pravzaprav film o romanci pripoveduje na mnogo načinov. Russell pripomni: “Gre za Irvingovo in Sydneyjino romanco in njuno ljubezen, ki jo čutita drug do drugega, potem za kratko romanco med Richiejem in Sydney, ter za nepredvidljivo romanco umirajočega zakona med Irvingom in Rosalyn. Gre za prijateljstvo med  Irvingom in Carminom, in za Carminov zakon z Dolly.In seveda, Irvingova umetnost prevar je na mnoge načine prav tako romanca - sposoben je očarati, prepričati ljudi, da si nekaj želijo, sanjajo."
“Zamisel o prevarah preveva vse vidike filma," dodaja producent Charles Roven. “Koga Irv in Sydney slepita - možakarja, od katerega vzameta denar, ali sebe, ko se prepričujeta, da ni nič narobe z njunim početjem? Koga slepimo, ko smo z nekom - smo z njim, ker ga občudujemo, ali zato, ker jih potrebujemo?"
“Velik del filma pripoveduje o različnih načinih, kako varamo sebe in druge," dodaja producent Richard Suckle.  “Ko obtičite v službi, ki jo sovražite, ali v zapletenem razmerju, se prepričujete, da je vse v redu, da se bo vse dobro izteklo. Vsi moramo najti načine, da se prebijemo, ker je to vse, kar zmoremo.  In to počnejo tudi liki v  filmu.”
Zamisel za Ameriške prevare je dobil scenarist Eric Warren Singer, ki je Rovenu in Sucklu predlagal, da bi posneli zgodbo o Abscamu. Ko sta Roven in Suckle projekt predstavila Russellu, je ta predlagal, da bi scenarij zavil v novo smer, da bi se oddaljil od norosti in pretresov škandala, in črpal iz osebnih spominov, občutij in lastne domišljije. Tako je nastala izmišljena, na likih temelječa zgodba. “Moj oče je bil v šestdesetih in sedemdesetih poslovnež. Bil je zelo podoben liku očeta, ki ga igra Christian Bale, pedanten in izjemno pošten, in videl sem, kako ga pri poslih izkoriščajo. Prijazni fantje nastradajo. To je imelo velik vpliv na naš dom in posledično sem razumel
tako lik  Christiana Bala, ki je občudoval poštenega očeta, kot tudi
plat, ki ne bo dovolila, da bi ga doletela enaka usoda,"
Če pod vse potegne črto, je po Russellovem mnenju režiserjeva naloga, da gledalci vzljubijo like, navkljub njihovim grehom. “Upam, da bo občinstvo uživalo, ko bodo preživljalo čas z liki," pravi Russell.  “Bolj kot vse drugo si želim, da bi se zaljubili vanje. Najlepši poklon, ki ga lahko dobim, je, da ljudje ob odhodu iz kina rečejo: Zares sem imel rad te ljudi - nisem jih hotel zapustiti."

ŠKANDAL ABSCAM

Resnični škandal Abscam se je začel kot skrivna operacija FBI. Zaskrbljena zaradi kriminala belih ovratnikov - in nazadnje zaradi politične korupcije -sta agenta FBI John Good in Anthony Amoroso sodelovala s prevarantom  Melom Weinbergom. Operacijo so zasnovali skupaj, Weinberg in FBI so ustvarili lažno podjetje, ki ga je vodil lažni arabski šejk, z namenom, da bi ponujal podkupnine uradnikom v zameno za politične usluge.
"Hitro smo se prepričali v Melove sposobnosti," pravi Good.  “Resnično se jim je posvetil. Sploh mu ne bi rekel špicelj, saj je njegova naloga obsegala veliko več kot le obveščanje agentov. Sodeloval je pri skrivni operaciji. Bil je prevarant, a dobrega srca, imel je integriteto - in bil je predan legitimni operaciji, tako da je dosegel nekaj na pravi strani zakona."
Weinberg je postal glavna priča FBI-jevih primerov proti šestim kongresnikom in enemu senatorju, ki so jih  zaradi škandala obsodili zaradi različnih stvari. Poleg tega so obsodili tudi druge lokalne vladne predstavnike, med drugim župana Camdena v New Jerseyju.

O IGRALCIH

CHRISTIAN BALE (Irving Rosenfeld) je posnel filme Imperij sonca, Henrik V, Portret dame, Batman: na začetku, 3:10 za Yumo, Žametne noči, Ameriški psiho, Vitez teme, Vzpon viteza teme, Državni sovražniki, Bob Dylan: 7 obrazov, The Secret Agent, Metroland, All the Little Animals, Laurel Canyon, The Machinist, The New World, The Prestige, Harsh Times, Rescue Dawn,The Fighter, Flowers of War .

BRADLEY COOPER (Richie DiMaso / izvršni producent) je posnel filme Prekrokana noč1-2-3, The Place Beyond the Pines, Po dežju posije sonce (nominacija za oskarja), Reci da, Lovci na družice, Vse o Stevu, A ekipa, Mu pač ni do tebe, New York, I Love You, Wet Hot American Summer, The Words.
Na televiziji je nastopil v serijah Pod nožem lepote, Kitchen Confidential, Alias, Zakon in red: enota za posebne primere, Jack & Bobby, Touching Evil, Trial by Jury.

AMY ADAMS (Sydney Prosser) je bila štirikrat nominirana za oskarja. Posnela je filme Jekleni mož, Her, Adams Big Eyes, The Master, The Fighter, Julie in Julia, Dvom, Začaana, Noč v muzeju 2, Ujemi me, če me lahko, Wilsonova vojna, Junebug, Muppetki, Trouble with the Curve, On The Road; Miss Pettigrew Lives for a Day.

 JENNIFER LAWRENCE (Rosalyn Rosenfeld) je dobila oskarja za nastop v filmu Po dežju posije sonce. Posnela je še filme Igre lakote 1 in 2 (Arena smrti in Kruto maščevanje), Možje X: prvi razred, Like Crazy, The Beaver, Winter’s Bone (nominacija za oskarja), The Burning Plain, Poker House Relativity's House at the End of the Street. Na televiziji je nastopila v The Bill Engvall Show.

O REŽISERJU

DAVID O. RUSSELL je bil trikrat nominiran za oskarja. Njegov zadnji film je bil Po dežju posije sonce, ki ga je režiral in zanj napisal scenarij. Zanj je dobil osem nominacij za oskarja, med drugim za najboljšo režijo, film in prirejeni scenarij. Pred tem je režiral The Fighter (2010), ki je dobil sedem oskarjevskih nominacij. Christian Bale je za stransko vlogo v njem dobil oskarja. Posnel je še filme I Heart Huckabees (2004), Trije kralji (1999), Flirting with Disaster (1996) in Spanking the Monkey (1994).


OBJAVLJEN JE PRVI NAPOVEDNIK FILMSKEGA SPEKTAKLA NEVERJETNI SPIDER-MAN 2!

DF-87424_r

PRIDRUŽI SE NAM


   

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki služijo boljšemu delovanju spletne strani ter omogočajo deljenje vsebin na družabnih omrežjih in merjenje obiska strani. V kolikor se s tem ne strinjate, stran morda ne bo delovala tako kot bi želeli. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov. Kaj so piškotki? preberite tukaj.

Za nadaljevanje uporabe spletne strani kliknite - Strinjam se -.

EU Cookie