Salt

natisni PDF

Share

Kot agentka CIA je Evelyn Salt (Jolie) prisegla, da bo častno vršila dolžnosti za domovino. Njena zvestoba je na preizkušnji, ko jo prebežnik obtoži, da je ruska vohunka. Salt se poda v beg, pri čemer uporabi svoje sposobnosti in leta izkušenj tajne agentke, da bi ušla zasledovalcem. Zaradi njenih prizadevanj, da bi dokazala svojo nedolžnost, so njeni motivi še bolj dvomljivi, saj se lov na resnico o njeni identiteti nadaljuje in vprašanje ostaja: Kdo je Salt?

O FILMU

Zamisel za Salt je pred nekaj leti porodila opazka Angeline Jolie: “Imela sem sestanek s sopredsednico Sony Pictures Amy Pascal in beseda je nanesla na nov film o Jamesu Bondu, ki ga je pripravljala,” se spominja Jolie. “Igrivo sem rekla: Jaz bi bila rada Bond! To je bila najina mala šala in potem je našla ta projekt.«
Scenarist Kurt Wimmer si je sprva v vlogi Salt zamislil moškega. A ko so k projektu pristopili producenti, Pascalova in režiser Noyce, je scenarij doživel več predelav. Najkorenitejša je bila, da so si v naslovni vlogi zamislili oskarjevko Jolie, ki je ena redkih žensk, ki je sposobna na svojih plečih sama nositi akcijski film. Zelo hitro je Edwin Salt postal Evelyn Salt.

 

 

 

V filmu je Evelyn Salt, operativka CIA, obtožena, da je speča vohunka za Rusijo. Njen svet se sesuje, zato se ne zaustavi pred ničemer, da bi dokazala svojo nedolžnost, a ker se izogiba zasledovalcem, vsi še bolj dvomijo vanjo.
di Bonaventura pravi, da ideja o spečih vohunih ni fantazija.”Nobenega dvoma ni, da obstajajo. CIA je prepričana, da obstajajo. Nič zares skrivnostnega in zapeljivega ni na zamisli, da nekdo potuhnjen čaka v zasedi – več desetletij, če je potrebno. Salt ima veliko elementov. Je triler, je akcijski film, je vohunski film. Je resna ljubezenska zgodba in ima fenomenalne akcijske prizore.”
V filmu se Evelyn Salt poda na beg, da bi dokazala nedolžnost, ko jo prebežnik obtoži, da je vohunka, in tako sproži Dan X – to je dan, ko se ruski speči vohun prebudi in začne svojo vojni proti ZDA. “Dan X je še vedno sporna tema znotraj CIA,” pravi Jolie. “Nekateri menijo, da je čista traparija, drugi, da ne samo, da je resničen, ampak da so speče agente tudi aktivirali za določene primere. Ko smo pristopili k temi, smo mislili, da je precej za lase privlečena. A več informacij, ko smo dobili, a bolj nam je postajalo jasno, da je resničneje, kot smo mislili. Resnica je res bolj nenavadna od fikcije.”
Ugibajo, da je v osemdesetih in devetdesetih Sovjetska zveza in nato Rusija odposlala tajne agente, ki so se izdajali za državljane zahodnih držav, a bili del mreže obveščevalcev, in živeli pod tajnimi imeni 15, 20 let ali celo več. Ko jih aktivirajo, ti speči vohuni uprizorijo Dan X, verigo sabotaž in terorističnih napadov znotraj ZDA kot začetek obsežne vojne z Rusijo. Speče vohune so v zadnjih letih odkrili v Kanadi in v Estoniji. Smrt zaradi zastrupitve nekdanjega FSB agenta Aleksandra Litvinenka v Londonu leta 2008 ostaja skrivnost..Nedavno so skupino ljudi – njihovi prijatelji in sosedje so menili, da živijo povsem običajna življenja - agentje zveznega tožilstva aretirali in jih obtožili, da so del vohunske verige, ki živi globoko pod krinko z lažno identiteto, njihova naloga pa je bila izvrševati naloge za Rusijo.
Za igralca Lieva Schreiberja so bila ta fascinantna vprašanja v središču zgodbe glavni razlog, da se je pridružil ekipi. “Kaj se je po padcu Železne zavese zgodilo z vsemi delujočimi vohunskimi agencijami?” se sprašuje. “Agencije so morda razpustili, a ljudje, operativci, ki so delovali v njih, niso kar prenehali obstajati. Kaj če bi vašega sodelavca ali prijatelja nekoč identificirali kot takega človeka? Teh operativcev so naučili določenega načina razmišljanja, ki je zdaj zastarel v sodobnem političnem ozračju.”
Jolie svoj lik opisuje kot žensko, ki se nerada zbliža s komerkoli. Posebej zadržana je bila do poroke, saj se je zavedala, da bi bil mož v nevarnosti. Vendar je Evelyn Salt poročena s človekom, ki se v celoti zaveda in sprejema tveganja, povezana s poroko z operativko CIA.
Kot tehnična svetovalka je pri filmu sodelovala Melissa Boyle Mahle, ki je bila operativka CIA 16 let. “CIA zahteva, da zakoncem povemo, s čim se preživljamo,” razloži Melissa. »Skozi desetletja je agencija prišla do spoznanja, da ljudje ne morejo živeti normalno, če nimajo vsaj enega človeka, ki jim je blizu, s kateri se vsaj do določene stopnje lahko pogovorijo. Po drugi strani pa samo zato, ker vaš zakonski partner ve, s čim se preživljate, ne more vedeti, kakšen primer raziskujete, v kakšni nevarnosti ste, ali kam se odpravljate, ko greste od doma.”

Po besedah Joliejeve za agenta CIA ni nič nenavadnega, če je poročen, vendar je zaradi narave dela odnos vseeno pod pritiskom. “Govorila sem z žensko, nekdanjo operativko, ki mi je povedala, da ji je zares odleglo, ko je odšla iz agencije. Vrsto let ni mogla nikomur zaupati, kaj počne, kam odhaja, zato se je njen odnos z možem spremenil. Ni sprevidela, kako zelo sta se odtujila, kako težko je bilo, dokler ni zaživela na novo.”
“To ustvarja prostor, črno luknjo v vsakem razmerju,” pravi Melissa. “Zelo pomembno je imeti normalen, zdrav odnos, a v zakonu ali z osebo, ki vam je zelo blizu, je to težko, če ne morete vsega povedati.”
Jolie se je na vlogo pripravila tudi tako, da se je pogovorila z mnogimi agentkami CIA. “Vse po vrsti so zelo ljubke, prijazne ženske, za katere si ne morete predstavljati, da so pahnjene v nevarne situacije, pa vendar so.”

O IGRALCIH

ANGELINA JOLIE (Evelyn Salt) je posnela filme Zamenjan, Iskan, Kung Fu Panda, Beowulf , A Mighty Heart, The Tourist, Dobri pastir, Gospod in gospa Smith, Alexander, Nebeški kapitan in svet prihodnosti, Kraljestvo morskega psa, Zbiralec življenj, Lara Croft Tomb Raider in Lara Croft: zibelka življenja, Preko vseh meja, Izvirni greh, Še 60 sekund, Life or Something Like It, Girl, Interrupted (oskar za stransko vlogo), Zbiralec kosti, Pushing Tin, Playing by Heart, Gia (zlati globus), George Wallace (zlati gobus, Playing God. True Women; Foxfire, Hackers.


LIEV SCHREIBER’s (Ted Winter) je posnel filme Defiance, Možje X na začetku: Wolverine, Omen 666, Mandžurski kandidat, Taking Woodstock, Repo Men, Every Day, The Painted Veil, Vsota vseh strahov, Kate & Leopold, Love in the Time of Cholera, Hamlet, Hurikan, A Walk on the Moon.
Veliko je nastopal tudi na televiziji. Med drugim je posnel RKO 281 in Lackawanna. Bere tudi besedila številnih dokumentarcev.
Leta 2005 je debitiral kot režiser filma Everything is Illuminated..

O REŽISERJU

PHILLIP NOYCE je režiral filme Backroads, Newsfront, Heatwave, Patriotske igre, Neposredna nevarnost, Nevarno morje, Zbiralec kosti, Tihi Američan,
Rabbit-Proof Fence, Catch A Fire.

OBJAVLJEN JE PRVI NAPOVEDNIK FILMSKEGA SPEKTAKLA NEVERJETNI SPIDER-MAN 2!

DF-87424_r

PRIDRUŽI SE NAM


   

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki služijo boljšemu delovanju spletne strani ter omogočajo deljenje vsebin na družabnih omrežjih in merjenje obiska strani. V kolikor se s tem ne strinjate, stran morda ne bo delovala tako kot bi želeli. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov. Kaj so piškotki? preberite tukaj.

Za nadaljevanje uporabe spletne strani kliknite - Strinjam se -.

EU Cookie