KarateKid

natisni PDF

Share

12-letni Dre Parker (Jaden Smith) bi lahko bil najbolj priljubljen fant v Detroitu, a kariera njegove mame (Taraji P. Henson) ju popelje na Kitajsko. Dre težko sklepa prijateljstva, vendar se ste vez med njim in sošolko Mei Ying, dokler zaradi kulturnih razlik njuno prijateljstvo ni več mogoče. In kar je še hujše: Dre si nakoplje sovražnika, nasilnega sošolca Chenga. Dre zna samo malo karateja in v deželi kung fuja Cheng karate kida zlahka podre na tla. Osamljen v tuji deželi se Dre ne more obrniti na nobenega prijatelja, razen za vzdrževalca, gospoda Hana (Jackie Chan). Gospod Han je mojster kung fuja in z Drejem začneta trenirati in se pomikati proti končnemu obračunu s Chengom na turnirju kung fuja. Ko Han Dreja uči, da bistvo kung fuja niso udarci in protinapad, ampak zrelost in mirnost, se Dre nauči, da bo soočenje z nasilneži boj njegovega življenja.“Dre Parker je kul ameriški poba, ki odide iz Detroita in se skuša vživeti v Kitajsko,” pravi Jaden Smith, ki je z očetom nastopil v svetovni uspešnici V iskanju sreče. Zdaj pa nastopa v glavni vlogi Karate kida. “Zagotovo mu gre za nohte – občutek ima, da se preprosto ne more vklopiti. Nehote se zameri nekaterim nasilnežem. Nima prijateljev in znajde se v brezizhodnem položaju. Takrat odkrije, da je vzdrževalec stavbe, v kateri živi, gospod Han, mojster kung fuja. Gospod Han ga nauči kung fuja in med njima se stke posebna vez.”Ta tema je občinstvu že dolgo všeč – in je eksplodirala v uspešnici z istim naslovom, v kateri sta igrala Ralph Macchio in Noriyuki “Pat” Morita. Morita je bil za upodobitev stoičnega senseija gospoda Miyagi nominiran za oskarja in je postal legenda.

Producent Jerry Weintraub, ki je produciral tudi prvo serijo filmov kot tudi novega, pravi, da je zgodba brezčasna, ker je univerzalna. “V bistvu gre za zgodbo o očetu in sinu. Ne gre toliko za karate. Tisto, kar ostane, tisto, kar gane otroke, je zgodba o fantu, ki išče očeta in mentorja.”

Naloga producentov Willa in Jade Pinkett Smith, Jamesa Lassiterja in Kena Stovitza kot tudi režiserja Haralda Zwarta je bila novo verzijo klasike posodobiti za novo generacijo. “Najstniki, zaradi katerih je izvirni Karate Kid postal uspešnica, so zdaj starši,” pravi Lassiter. “Radi bi jih spomnili na film, ki so ga imela tako zelo radi – ki smo ga vsi imeli tako zelo radi – vendar smo hoteli posneti sodoben film, v katerem bi uživali tudi njihovi otroci.”

Novi film ni mogel biti remake – moral bi sicer vsebovati vse naštete teme, a bi hkrati moral stati sam zase. “Za vse je bilo ključno, da pri materiali, kot je ta, poskrbimo, da bo spoštljiv poklon izvirniku, vendar smo morali poiskati tudi način, da ga nadgradimo in ga pripeljemo v leto 2010,” pravi Zwart.

Morda je bil največji izziv najti igralca za vlogo mentorja. Filmarji so potrebovali ikono – in našli so jo v Jackieju Chanu. “Resno, le kdo drugi bi lahko bil?”pravi Stovitz. “Jackie je edini, ki je ustrezal v vseh pogledih. Ko sem si rekel: Snemamo Karate kid z Jackiejem Chanom v vlogi gospoda Miyagija, sem, odkrito rečeno, vedel, da je to film, ki ga hočem videti.”

Chanu je bila zgodba zelo pri srcu, saj priznava, da lik mladega Američana dobro razume. “Najdem se v zgodbi o ribi na suhem,” pravi. “Pred okrog 30 leti sem šel prvič v Ameriko. Ko ste v povsem drugačni kulturi, je to zelo zastrašujoče.”

Potem ko se jim je Chan navdušeno pridružil, se je filmarjem zdelo naravno, da zgodbo odprejo. Karate kid tako pobere šila in kopita in se iz Detroita preseli v Peking– tam se bo zares počutil kot riba na suhem. Ker je dogajanje preseljeno na Kitajsko, je bilo jasno, da bodo morali spremeniti kar nekaj stvari, med drugim tudi slog bojevanja. “Smo v novi državi in učim se kung fu,” pravi Jaden Smith.

“Razlog, zakaj je filmu naslov Karate Kid, je, da je Dre na začetku prepričan, da se bo nasilnežem lahko uprl z ubornim znanjem karateja, ki ga premore,” pravi Stovitz. “A na Kitajskem celo otroci mojstrsko obvladajo kung fu. Če torej Dre želi preživeti, se bo moral naučiti kung fuja.”

Seveda je bilo nasloviti film Karate kid tudi dober način za počastitev filma, ki je prišel pred njim. “Prvi film ima slavno sekvenco ‘vosek gor, vosek dol’,” pravi Zwart. “V našem filmu gospod Han ukaže Dreju, naj tisočkrat obesi jakno in jo snema z obešalnika Če ste videli prvi film, boste prepoznali reference.”

Zavoljo vloge se je moral Jaden seveda naučiti kung fuja in učil se je pri najboljšem, pri Wuju Gangu, koordinatorju kaskaderskih prizorov pri Kaskaderski ekipi Jackieja Chana. Ker Chan sam posname večino svojih kaskaderskih prizorov, je leta 1983 zbral svojo lastno kaskadersko ekipo in z njeno pomočjo od takrat skrbi za koreografijo prizorov pretepanja.

»Ko sem spoznal Jadena, mi je bil všeč, vendar nikoli ne morete biti prepričani, da bo kos nalogi,« pravi Wu. “Dokazal se je. Je zelo nadarjen in zares je garal. Ni mu bilo lahko. Z veseljem se uril Jadena.«

Poleg neprecenljivega urjenja pri mojstru Wuju se je Jaden kung fuja učil še na drugačen način. “Pogledal sem si veliko Jackiejevih filmov in celo kopiral nekatere njegove gibe,” se smeji Jaden. Celotna sekvenca, v kateri gospod in Dre vadita s palicami, je referenca na Chanove zgodnejše in najbolj slavne boje.

Zgodba ne pripoveduje le o mojstru in vajencu, ampak tudi o vezeh, ki ste stkejo med osamljenim moškim brez otrok in fantom brez očeta. Chan pravi: “Gospod Han sprva misli, da pomaga temu nadlegovanemu fantu, ampak na koncu doživi preobrazbo tudi on. Dre je tak kot fantje povsod – v želji po maščevanju hoče nekoga brcniti,” pravi Chan. “A bistvo kung fuja ni v tem, da človeka poškoduješ, ampak v tem, da ljudem pomagaš.”

Tako Jaden kot Jackie drug drugemu pojeta same hvalnice, da pa sta se res ujela, priča tudi režiser Zwart. “Nekoč sem videl Jackieja in Jadena, ko sta se med premorom sproščala. Sedela sta na klopci in metala kamenčke v vodo. Pomislil sem: Če bi bil jaz 11-letni otrok in bi takole posedal z Jackiejem Chanom, bi bilo to zame uresničitev sanj.”

KATARE KID SE NAUČI KUNG FUJA

Ko je padla odločitev, da bodo dogajanje Karate kida preselila na Kitajsko, je bilo potrebno spremeniti predvsem eno stvar, slog bojevanja, ki se ga Dre uči. Učil se bo kitajski slog bojevanja in ne karateja, ki izvira iz Okinave in s celotne Japonske.

Tako se karate kid uči kung fu. V nekem prizoru se nasilneži norčujejo iz Dreja in mu pravijo karate kid, ker v deželi kung fuja poskuša s karatejem.

Besedi kung fu imata več različnih pomenov, vendar ne gre izključno za termin borilnih veščin. Besedi je moč dobesedno prevesti kot delo, veščina, čas in trud. Hkrati ima ta izraz poseben pomen, če ga uporabimo v kontekstu borilnih veščin. Izven Kitajske pa s tem izrazom lahko opisujemo različne kitajske borilne veščine in različne tehnike.

V Karate Kid se Dre uči borilnih veščin wushu, telesno zahtevnega, aktivnega kung fu športa, ki ga učijo in izvajajo na Kitajskem. Jaden in mojster Wu sta vadila tri meseca.

Film so v posneli na Kitajskem. Na določenih lokacijah to ni bilo lahko in potrebno je bilo večmesečno načrtovanje, da je do snemanja prišlo. Karate kid je prvi film, ki so ga smeli snemati znotraj Tiananmenskih vrat in v Prepovedanem mestu po Bertoluccijevem filmu Zadnji kitajski cesar pred 20 leti.

Snemali so še pri Zlatem Budi, ki zre na celotno Prepovedano mesto. Ta sveti oltar ponuja neoviran razgled za vseh 360 stopinj na celotno mesto. Poleg tega so snemali na Kitajskem zidu . Ker so na njem vozila prepovedano, so filmarji vso opremo ročno znosili tja. Ekipi je požrtvovalno priskočil na pomoč Jackie Chan.

O igralcih

JADEN SMITH (Dre Parker) je sin Willa in Jade Smith. Nazadnje smo ga na velikem platnu videli leta 2008 v filmu Dan, ko je obstala Zemlja ob Keanuju Reevesu in Jennifer Connelly. Leta 2006 je očaral občinstvo, ko je ob očetu nastopil v filmu V iskanju sreče. Nastopil je tudi v seriji Paglavca na krovu. Na televiziji je pri petih letih debitiral v seriji All of Us, ki jo je producirala družina Smith.

Mladi Jaden je tudi človekoljub in sodeluje z organizacijami, ki pomagajo afriškim sirotam, ki so starše izgubile zaradi aidsa.

JACKIE CHAN (gospod Han) je igralec, koreograf akcijskih prizorov, režiser, komik, producent, mojster borilnih veščin, scenarist, podjetnik, pevec in kaskader. Rodil se je v Hongkongu in je znan po svojem akrobatskem načinu bojevanja, komični natančnosti, uporabi provizoričnega orožja in inovativnih kaskaderskih podvigih. Igra že od sedemdesetih in je posnel več kot 100 filmov.

Leta1960 se je njegov oče preselil v Avstralijo in kot glavni kuhar delal na ameriški ambasadi. Jackieja so poslani na China Drama Academy in Peking Opera School. Tam se je uril desetletje in se najbolj izkazal pri borilnih veščinah in akrobatiki. Maturiral je leta 1971 in našel delo kot akrobat in filmski kaskader, najbolj opazno pri Fist of Fury, v katerem je igral hongkonški super zvezdnik Bruce Lee. V tem filmu je izvedel padec z največje višine v zgodovini kitajskega filma n si tako prislužil spoštovanje vseh, med drugim tudi izjemnega Leeja.

Po Leejevi tragični smrti se je Chan odločil, da ne bo šel po Leejevih stopinjah, ampak da bo ustvaril nekaj čisto novega. Združil je svoje sposobnosti borilnih veščin, svojo drznost – vztrajal je, da sam snema vse kaskaderske prizore - in odbito komičnost, ki je spominjala na enega njegovih idolov, Busterja Keatona, in našel svojo formulo za filmsko zlato.

Prebil se je s filmom Snake in the Eagle's Shadow leta 1978. Sledili so mu Drunken Master, Supercop, Supercop 2 z Michelle Yeoh; Rumble in the Bronx, Thunderbolt, Mr. Nice Guy, trije filmi Ful gas, Polnočni in Opoldanski obračun, Smoking, Medaljon, Around the World in 80 Days, Kung Fu Panda, The Spy Next Door. Posodil je tudi glas svojemu animiranemu liku v seriji Jackie Chan Adventures.

Je kulturna ikona. Omenjajo ga številne skladbe, risanke in videoigrice. Izdal je tudi več albumov in poje naslovne skladbe v številnih filmih, v katerih nastopa.

O REŽISERJU

HARALD ZWART se je rodil na Nizozemskem. Odraščal je na Norveškem. Začel je s snemanjem reklam in videospotov.

Kot režiser je debitiral leta 1997,s Commander Hamilton, štiridelno švedsko miniserijo, po kateri so posneli tudi izjemno uspešen film.

Potem je začel dobivati ponudbe iz Hollywooda. Prva, ki jo je sprejel, je bila režija filma One Night at McCool’s. Sledila sta Agent Cody Banks in Pink Panther 2.

Še naprej pa snema tudi reklame in razvija filmske projekte.

Je prvi norveški režiser, ki so ga sprejeli v ameriški režiserski sindikat.

OBJAVLJEN JE PRVI NAPOVEDNIK FILMSKEGA SPEKTAKLA NEVERJETNI SPIDER-MAN 2!

DF-87424_r

PRIDRUŽI SE NAM


   

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki služijo boljšemu delovanju spletne strani ter omogočajo deljenje vsebin na družabnih omrežjih in merjenje obiska strani. V kolikor se s tem ne strinjate, stran morda ne bo delovala tako kot bi želeli. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov. Kaj so piškotki? preberite tukaj.

Za nadaljevanje uporabe spletne strani kliknite - Strinjam se -.

EU Cookie