Jej, moli, ljubi

natisni PDF

Share

Liz Gilbert (Julia Roberts) je v filmu Jej, moli, ljubi sodobna, občudovanja vredna ženska na potovanju po svetu, med katerim odkriva in se ponovno povezuje s svojim notranjim jazom. Po ločitvi se je znašla na razpotju. Vzame si leto dni študijskega dopusta in povsem neznačilno stopi iz varnih okvirjev, saj tvega vse, da bi spremenila svoje življenje. Na prekrasnih in eksotičnih potovanjih v Italiji izkusi preprost užitek, ki ga prinaša hrana. V Indiji izkusi moč molitve in na Baliju končno nepričakovano najde notranji mir in ravnovesje ljubezni.

Film temelji na navdihujoči ljubezenski zgodbi. Jej, moli, ljubi dokazuje, da zares obstaja več kot le en način, da si daš duška in si ogledaš svet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O NASTAJANJU FILMA

Julia Roberts je spomine Elizabeth Gilbert Jej, moli, ljubi prebrala kmalu po izidu leta 2006. Poslala jih je eni svojih najboljših prijateljic in brali sta jih sočasno. Obe je zgodba takoj pritegnila.“Vsakdo se poda na popotovanje, doživi trenutek, ko mora na novo definirati, kdo je in kaj išče,” pravi Julia Roberts. “Lizino potovanje je zelo specifično in zelo nenavadno na način, ki je zelo privlačen kot zgodba, je pa tudi univerzalna zgodba, v kateri se lahko najde vsak.”

Spomini Gilbertove – sama jih opisuje kot iskanje za vsakogar – so bili izjemno uspešni. V ZDA in po svetu so jih prodali v 6,2 milijona izvodih. Prevedli so jih v 40 jezikov, med drugim tudi v slovenščino. Julia Roberts je v sodelovanje pri projektu privolila zaradi knjige in zaradi priložnosti za sodelovanje s koscenaristom in režiserjem Ryanom Murphyjem. “Všeč mi je način, kako knjiga govori o življenjski izkušnji, o iskanju odgovorov in o tem, kako zelo pomembni so lahko ljudje v našem življenju. Mislim, da je to zelo vznemirljiva zgodba. Krasno je biti njen del in biti del nje z Ryanom na čelu je bil to slasten podvig.”

Murphy, najbolj znan po z zlatimi globusi nagrajenih serijah Pod nožem lepote in Glee, si je prislužil priznanja zavoljo zajedljivih in realističnih dialogov. Scenarij je napisal z Jennifer Salt, sodelavko iz serije Pod nožem lepote. ”Ryan in Jennifer sta napisala zelo spoštljivo priredbo,” pravi Julia Roberts. “Ryan se je res ujel z Liz Gilbert in se z njo veliko pogovarjal. Poskusila sta ostati zvesta knjigi. Pri vsaki filmski priredbi knjige pa nastopi tudi trenutek, ko morajo stvari biti malce drugačne, vendar smo ves čas ščitili bistvo filma – Lizino popotovanje odkrivanja same sebe.«

“Lepota knjige – in po mojem razlog, zakaj smo vsi hoteli posneti film – je v sporočilu, ki pravi: Stopite ven iz znanih okvirjev,” pravi Murphy. “Ta zamisel mi je všeč – to je bila zame zelo osebna zamisel, ker sem pri svojih izbirah lahko zelo rigiden, dan za dnem lahko ponavljam vzorec. Všeč mi je na primer prizor v Rimu, ko Julia preživi popoldne na tleh in je popoln obrok. Na to mislim med svojim vsakdanom, skušam uživati v drobnih dogodkih in od dneva nočem pričakovati kdo ve kaj. Na osebni ravno sem se pri tem projektu naučil predvsem to.”

“Ryan mi je knjigo izročil v povsem nefilmskih okoliščinah – priporočil mi jo je kot prijatelj,” pravi Saltova. “Rekel je: Berem to knjigo in občutek imam, kot bi poslušal govoriti tebe. Všeč ti bo. In res me je navdušila, ker je bila odkritosrčna, avtentična. Ko mi je Ryan povedal, da bo dobil pravice za snemanje filma in da si želi, da napišem scenarij z njim… zame je bil to čaroben trenutek.”

Tema knjige biti zvest samemu sebi je postala gonilna sila zgodbe in scenarija. Čeprav se Gilbertova odpravi na pravo eksotično in prelepo potovanje po svetu, je to samo del zgodbe. Razlog, zakaj se je toliko ljudi našlo v tej knjigi, se skriva v pristnosti njene odprave odkrivanja same sebe – in da se ta lahko odvije kjerkoli. Gardnerjeva pravi: »Vedoželjnost Liz Gilbert je ena od stvari, ki me je pritegnila. Dobesedno lahko greste okrog vogala in srečate neznanca, naletite na nov jezik, hrano, kulturo ali običaje.”

Poiskati ravnotežje med notranjim in zunanjim potovanjem je bilo ključno pri priredbi materiala za film. Gibalo zgodbe je Lizina pot od New Yorka do Italije, Indije in Indonezije, filmarjem pa je bilo pomembno občinstvu posredovati osebne izzive, ki jih Liz postavi sama sebi, ko sama potuje po svetu. “Samotno je in ni lahko,” pravi Gardnerjeva. Prav to je zgodbo poneslo s strani knjige in jo oživilo na velikem platnu.

Scenarista sta med pisanjem sodelovala tako z Julio Roberts kot z Dede Gardner, ki sta prispevali dele knjige, ki so se njiju najbolj dotaknili. Ves čas pa sta bila prek elektronske pošte v stiku tudi z Elizabeth Gilbert.

Julia Roberts pa je Elizabeth Gilbert spoznala šele v Rimu. “Ryan je imel med pripravami na snemanje že stike z njo. Meni pa se je zdelo pomembno, da pri svoji upodobitvi Elizabeth sledim instinktom, da posnamem določen del filma in da bom že dovolj dolgo na poti, ko bo napočil čas za snidenje,” pravu Julia Roberts. “Liz je zares prijeten, prijeten človek. Govori na krasen način in ima zelo specifično mimiko. Nisem je hotela imitirati. Prečudovit človek je.«

Tako kot pri izboru glavne igralke, kjer si nihče ni mogel predstavljati druge kot Julie Roberts, se je filmarjem zdelo, da nimajo druge izbire kot snemati na pravih lokacijah, ki jih je Gilbertova obiskala med svojim potovanjem. “To je bil naš sveti gral – šli bomo na kar največ krajev, kamor je šla Liz Gilbert,” pravi Murphy. “Do nekaterih smo prišli zlahka, recimo do nekaterih slavnih točk v Rimu. Pri nekaterih drugih smo imeli srečo. Snemali smo recimo lahko v pravem domu Ketuta Liyerja, ki je ključni lik med sekvenco na Baliju.” Kadar jim ni uspelo snemati na pravih lokacijah, so jih skušali kar najbolj verno poustvariti.

A ne le da so snemali na pravih lokacijah, tudi snemali so po kronološke vrstnem redu, najprej v New Yorku, potem v Italiji, nato v Indiji in nato na Baliju.

NEW YORK

V New Yorku raziskujejo Lizino nujo po odhodu in definirajo njen odnos z dvema moškima: nekdanjim možem Stephenom in ljubimcem Davidom.

40 Američanov ekipe Jej, moli, ljubi se je nato iz New Yorka podalo po svetu, kjer so delali z lokalnimi snemalnimi ekipami.

ITALIJA

Italija, posebej Rim, je bil začetek za hranjenje in zdravljenje duše Liz Gilbert. Vzela si je čas, uživala v hrani, filozofirala s prijatelji in uživala v dolce far niente – sladkosti brezdelja. “Rim te sprejme z odprtimi rokami,” pravi Julia Roberts. “Srečo imam, da sem tam že večkrat delala. To je kraj, ki ponuja dobrodošlico in je krasna izbira za Lizino prvo postankom na njenem potovanju.”

“Bistvo Rima je živeti v trenutku – nekaj, česar Američanom ne gr ravno dobro,” pravi Gardnerjeva. “Rim te prisili, da živih v trenutku. To ima ogromno vrednost in ko pozabiš na frustracije in se ustališ, misliš, da imajo Italijani kar prav.”

INDIJA

Medtem ko je bil Rim mesto, v katerem se je Liz poslovila od starega življenja in se naučila biti srečna, tudi če je sama, je v Indiji stopila v drugačen svet. V Italiji se je naučila uživati v življenju, tam pa začuti, da mora spet pristati z nogami na trdnih tleh. Gardnerjeva razlaga, da se Liz premakne od dolce far niente k izkušnji nečesa precej globljega. “Indija je kaotična, a Liz je bila tam, da bi izkusila mirovanje. Njen cilj je bil meditirati in se ozreti navznoter. To prav gotovo predstavlja ašram in to, kar ji tam dopoveduje Richard iz Teksasa. Prenehati mora skušati nadzirati stvari. Preprosto se mora ustaviti.” Prizore v ašramu so posneli v pravem ašramu, ki stoji dve uri vožnje iz New Delhija. Določene kulise, ki so jih zgradili filmarji, so še vedno tam in jih uporabljajo obiskovalci ašrama.

INDONEZIJA

Potem ko se je naučila užitkov razvajanja v Italiji in moči notranjega miru v Indiji, je Liz pripravljena sprejeti sporočilo ravnovesja Balija. “Liz je že bila na Baliju,” razloži Julia Roberts. “Slišala je prerokbo, da se bo nekega dne vrnila. Mislim, da jo je to vodilo na zadnjem delu potovanja. In lekcija, ki se je nauči na Baliju – išči ravnovesje – je nekaj, kar ob prihodu tja še ni čisto pripravljena sprejeti, A v življenju se moramo naučiti, da življenje ni linearno ali logično.” Na Baliju pa sreča tudi novo ljubezen Felipeja, ki ga igra Javier Bardem. Po Julijinem mnenju je po tako dolgem snemanju Javier projektu dal novo energijo.

Balijski zdravilec Ketut Liyer, čigar ime dobesedno pomeni svetla luč, je ključnega pomena med Lizinim potovanjem v Indoneziji. Ketuta igra novinec Hadi Subiyanto Najti igralca, ki bi igral tako ključno vlogo, je bil izziv. Potem je filmarjem nekega večera v hotelu v Jakarti padel v oči flavtist po imenu Hadi Subiyanto. Vprašali so ga, če bi hotel priti na avdicijo za vlogo, čeprav ni še nikoli igral – in ali sploh ve, kdo je Julia Roberts. Kaj hitro se je znašel na letalu proti Baliju. “To je zame velik dogodek, da sem dobil to delo,” pravi. “To je druga največja stvar, ki se mi je zgodila v življenju. Prva je bila moje rojstvo, druga pa ta. Zelo sem srečen.”

O igralcih

JULIA ROBERTS (Liz Gilbert) je dobitnica oskarja, zlatega globusa in nagrade igralskega sindikata za nastop v filmu Erin Brockovich. Je ena najuspešnejših hollywoodskih igralk vseh časov. Njeni filmi so skupaj zaslužili pred 2,5 milijarde dolarjev.

Posnela je filme Mystic Pizza, Jeklene magnolije (nominacija za oskarja, dobitnica zlatega globusa), Čedno dekle (nominacija za oskarja, drugi zlati globus zapored), Dvoja igra, Moj bivši se poroči, Notting Hill, Wilsonova vojna (za vse naštete filme je bila nominirana za zlati globus), Oceanovih 11. Oceanovih 12, Namseh Mona Lize, Ameriška ljubljenca, Priznanja nevarnega uma, Pobegla nevesta, Z roko v roki, Teorija zarote, Vsi pravijo: Ljubi te, Michael Collins, Čenče, Pelikanovo poročilo, Tanka linija smrti, Dying Young, V postelji s sovražnikom, Valentinovo.

James Franco (David Piccolo) je posnel filme James Dean (zlati globus), Spiderman, Ananas ekspres, Viharna noč, V dolini smrti, Date Night, The Dead Girl, An American Crime, Tristan in Izolda, The Great Raid, The Company, Sonny, City By The Sea, Deuces Wild.

JAVIER BARDEM (Felipe) je dobil oskarja za stansko vlogo za nastop v filmu Ni prostora za starce. Posnel je še filme Visoke pete, Pršut, pršut, Ljubezen v času kolere, Ljubezen v Barceloni, Preden se znoči (nominacija za oskarja), Stranski učinki, Live Flesh, Biutiful, The Sea Inside, The Dancer Upstairs, Mondays In The Sun, Goya’s Ghosts, Golden Balls, Dias Contados, Mouth to Mouth, Ecstasy, Dance with the Devil, Washington Wolves, Second Skin.

O REŽISERJU

RYAN MURPHY je avtor, scenarist in režiser serij Pod nožem lepote in Glee. Za obe je dobil več zlatih globusov.

Kariero je začel kot novinar. Kariero scenarista je začel konec devetdesetih, ko je Steven Spielberg kupil njegovo romantično komedijo Why Can’t I Be Audrey Hepburn? Njegov naslednji projekt je bila serija Popular, ki je nastala v sodelovanju z izvršnima producentoma Pod nožem lepote Greerom Shephardom in Michaelom M. Robinom.

Leta 2006 se je preselil še na veliko platno. Bil je scenarist, režiser in producent filma Running with Scissors, v katerem sta igrali Annette Bening in Gwyneth Paltrow.

ELIZABETH GILBERT (avtorica knjige) je nagrajena pisateljico fikcije in nebeletristične literature. Njena zbirka krakih zgodb Pilgrims je bila med finalisti za nagrado PEN/Hemingway. Njen roman Stern Men je New York Times uvrstil na seznam opaženih knjig. Njena knjiga iz leta 2002 The Last American Man je bila finalistka tako v tekmovanju za nagrado National Book kot za nagrado National Book Critics Circle. Od kar so januarja leta 2006 izdali njeno knjigo Jej, moli, ljubi, je bila ta kar 57 tednov na prvem mestu lestvice najbolj prodajanih knjig New York Timesa. Prav tako je na dober odziv naletelo tudi nadaljevanje knjige Jej, moli, ljubi z naslovom Za vedno, ki je tudi prevedena v slovenščino in že na voljo pri nas.

OBJAVLJEN JE PRVI NAPOVEDNIK FILMSKEGA SPEKTAKLA NEVERJETNI SPIDER-MAN 2!

DF-87424_r

PRIDRUŽI SE NAM


   

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki služijo boljšemu delovanju spletne strani ter omogočajo deljenje vsebin na družabnih omrežjih in merjenje obiska strani. V kolikor se s tem ne strinjate, stran morda ne bo delovala tako kot bi želeli. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov. Kaj so piškotki? preberite tukaj.

Za nadaljevanje uporabe spletne strani kliknite - Strinjam se -.

EU Cookie